February 16, 2017 sudheerrai no responses

Search Engine Optimization Questions and Answers Part-I

1. What is Search Engine Optimization and introduce its types?
Ans. SEO Stands for “Search Engine Optimization”. It is the process of getting traffic from the “free,” “organic,” “editorial” or “natural” search results on search engines.

Two types of SEO are:

a. On page Optimization

b. Off page optimization

2. What is Search Engine Marketing (SEM)?

Ans. Search Engine Marketing(SEM) is a form of Internet Marketing that involved the promotion of websites by increasing their visibility in search engine results pages(SERPS) through optimization and advertising. SEM includes SEO tactics, as well as several other search marketing tactics.

SEM includes the use of paid search, such as pay per click(PPC) listings and advertisements. Most of the times, SEM strictly includes PPC campaigns and activities, but if you use SEO and paid search, that falls under SEM efforts.

3. What are the SEO tools do you use?

Ans. There are several SEO tools now a days available which you can use. Some are paid and some are free. But most preferably SEO tools which you can use  are Google Analytics, Keyword Planner, Alexa, Open Site Explorer and Google Webmaster.

4. What do you mean by backlink?

Ans. The incoming links to your website or webpage is referred as back link.

5. What are out bound links?

Ans. The out bound links are our website links to other webpage or website.

6. Can you tell me something about Google bot?

Ans. To index a webpage Google uses the Google bot software. Caching, Crawling and indexing of a webpage are done through Google bot by collecting details from that webpage.

7. What is cross linking and what are the function of cross linking?

Ans. a. Cross linking is used to refer the process of linking one site to another site and provide a way to allow the accessing to it.

b. It provides the users with reference sites that consists the content related to the search.

c. It does not need to be owned by the same person as it provides the methods that have been built on the Internet.

d. It serves the purpose to display the page on the search engines using search engine optimization techniques and methods.

e. The site ranking is calculated on the basis of the relevance of the sites and them it is reflected on the search engine.

f. It uses SEO tools that provide reciprocal links and inbound links that can be used as our SEO.

8. What is the main purpose of using Keyword in SEO?

Ans. Keyword is a single word, and while a combination of those keywords makes phrares. These Keywords or Phrases are used by the search engines to populate the subjects over the Internet. Search Engine stores keywords in the database, and when the search is done, it will comes up with the best possible match.

9. Can you mention the functions of body content relevance?

Ans. Whenever there is a text that does not have images on the webpage is referred as body content relevance or non-image text. It helps in good optimization of the sites and also to improve your ranking in the search engine.

10. What are Spiders, Robots and Crawlers and What are their Functions?

Ans. Spiders, Robots and Crawlers, they are all same and referred by different names. It is a software program that follows, or Crawls different links throughout the Internet, and then grabs the content from the sites and adds to the search engine indexes.

11. What does it mean if nothing appears on doing search on the domain?

Ans. On doing search on your domain and if nothing appears then there are three possibilities.

a. May be the site is banned by search engines.

b. May be no index by search engines.

c. Some canonical issues.

12. What is Keyword Stemming?

Ans. The process of finding out the root word from the search query is referred as Keyword Stemming.

13. Name the SEO blogs that you frequently read?

Ans. Here you can mention the name of blogs which you followed or read. I am giving you few blog names which are very popular and organized by experts of the Industries.

a. Search Engine Land

b. SEO Book

c. SEO Smarty

d. Search Engine Journal

e. Shout Me Loud

f. SEO Round Table

14. What do you mean by Cloaking?

Ans. Cloaking is a deceptive way of optimizing search. In this techniques a different content will be searched by the search engine than what is presented or searched by the users.

15. How many types of Meta Tags are there in SEO and what are their characters limits?

Ans. There are two types of Meta Tags in Search Engine Optimization.

a. Description Meta Tags with 160 characters limits.

b. Keywords Meta Tags with 200 characters limits.

16. How many characters limits in Title Tag?

Ans. We can add 60 characters in title tag.

17. What is Google Sandbox?

Ans. Google Sandbox is an imaginary area where new websites and their search rating are put on hold until they prove worthy of ranking. In other words, it checks the standard of the website.

18. Tell me something about Black Hat SEO?

Ans. In order to get a high ranking in search engine result page, websites go for various methods and techniques which are characterized by two categories. One method that are acceptable by Search Engines guidelines is known as White Hat SEO, while the other method which is not acceptable by search engine guidelines is known as Black Hat SEO.

19. Name few Black Hat SEO techniques?

Ans. a. Link Farming.

b. Hidden Text, etc.

c. Gateway or Doorway Pages.

d. Cloaking

e. Keyword Stuffing.

20. Can you differentiate between nofollow and dofollow link?

Ans. Nofollow links are not passed by search engines bot and therefore can not be cached or indexed. Dofollow link is a kind of hyperlink and it passes through all search engines and it puts an impact over page rank.

21. What is the difference between PR(Page Rank) and SERP(Search Engine Result Page)?

Ans. Page rank is calculated on the basis of quality inbound links from other website or webpages to our webpage or a website. SERP(Search Engine Result Page) is the placement of the website or web-pages which is returned by the search engine after a search query or attribute.

22. Why the Title Tag in website is Valuable?

Ans. Title Tags are very essential in SEO, as it tells about the contents on that web page. Through Title Tags only the search engines will tell the user, what is there in the page.

23. What is considered as more significant, creating content or building backlinks?

Ans. Both are necessary, creating quality content is equally important to building back links. Although, building back links are useful in building authority to a site and for ranking as well, quality content is the first element that is considered to be more responsible for ranking.

24. Can you mention the difference between SEO and SEM?

Ans. The main difference between these two terms is that search engine optimization is simply a component of search engine marketing.

SEM includes components of paid search engine, such as PPC and also SMM(Social Media Marketing).

It is important to note that you should never use the terms SEO and SEM interchangeably, because although they work hand in hand, they are not the same term.

25. What do you know about LSI?

Ans. LSI stand for Latent Semantic Indexing. This technique is established to obtain the data by relating the word to its closest counterparts or to its similar context. For example, if you are searching something with a keyword CAR it will show all the related things like classic cars, car auctions, bentley car, car race, etc.

26. How will you cross check whether your SEO campaign is working or not?

Ans. To check whether your SEO campaign is working or not, the first approach is to check the websites statistics, which tell you about the origin of traffic. The other way of checking is to make a search based on the relevant keywords and key phrases and look for the search result. The number of search result will tell you whether your SEO campaign is working or not.

27. What is the meaning of Competitive Analysis?

Ans. Competitive Analysis does the comparison, between the website I am optimizing, and the website that is ranked highly in search results.

28. What will be your next steps if your SEO methods or techniques does not work?

Ans. My first attempt would to try analysis the problem and resolve them step by step.

a. Firstly I would try to see whether it is a new project, and then like to re-check the keywords.

b. Also, I would look for relevant keywords that can be helpful.

c. Even though the webpage and website has been indexed well and still not appearing on the first 10 pages of the search engine result page, then I would make some changes in page text, titles and descriptions.

d. If website is not indexed well or dropped from the indexed, that it might comprises serious issues and re-work might be required.

29. What is 301 redirect?

Ans. It is method by which the user is redirected to new page url to old page url. It is permanent redirect and it is also useful in directing link juice to new url from old url.

30. What is 302 redirect?

Ans. A 302 redirect is a temporary redirect. There are very few instances where this type of redirect should be used but unfortunately it is the easiest to implement. This means that many webmaster unfamiliar with search engine mechanics use the wrong type of redirect.

Well this is First 30 Questions which are important for you as a beginner. Very soon will post few more questions and their Answers which can help you in your SEO practice and Interviews. I will post all remaining SEO questions and Their Answers in the 2nd part of this article.

Share it!
Aenean mattis venenatis
Sudheer Rai